Syrop z cebuli
Cebula dzięki właściwościom bakteriobójczym jest powszechnie stosowana w kuracjach podczas infekcji górnych dróg oddechowych. Syrop cebulowy szczególnie poleca się przy suchym, męczącym kaszlu. Rozrzedza on wydzielinę i ułatwia jej odkrztuszanie. Aby go przygotować, wystarczy pokroić w cienkie plastry trzy cebule, ułożyć je słoiku i przesypać trzema łyżkami cukru. Następnie zakręca się słoik nakrywką i czeka, aż po kilku godzinach cebula zacznie puszczać sok. Sok można wówczas przelać do ciemnego, szklanego naczynia. Najlepiej pić syrop od trzech do pięciu razy dziennie po łyżce stołowej.
Syrop z czosnku i grejpfruta
Czosnek to kolejny produkt bardzo ceniony w medycynie naturalnej. Spożywanie czosnku wskazane jest nie tylko w czasie przeziębienia, lecz również jako środek zapobiegawczy infekcjom, wzmacniający odporność. Syrop z czosnku można dawkować przy mokrym i suchym kaszlu. Działa też przeciwzapalnie. Łatwo go samemu wykonać. Na początku dziesięć obranych ząbków czosnku należy zmiażdżyć w prasce. Następnie dodać sok z czterech wyciśniętych różowych grejpfrutów i cztery łyżki miodu. Tak przygotowany roztwór odstawia się na kilka godzin w zamkniętym słoiku w lodówce. Można go później przecedzić, ale jeśli nie przeszkadza nam konsystencja, to w takiej postaci jest gotowy do spożycia. W okresie infekcji zaleca się profilaktyczne picie syropu po łyżce stołowej raz na dobę, najlepiej po kolacji. Aby zwalczać objawy kaszlu, warto spożywać syrop dwa razy dziennie po łyżce stołowej.
Syrop z sosny
Pachnący lasem syrop z sosny od lat doceniany jest z uwagi na bogactwo witaminy C oraz kojące działanie przy kaszlu, chrypce i bólu gardła. Aby przygotować syrop, potrzebne są młode pędy sosny tzw. smreczki. Ważne, by były lepkie od żywicy i miały długość nie większą nić 10cm. Najlepiej zrywać je na początku maja. Do wykonania domowego syropu stosuje się proporcje: 1 kg młodych pędów na 1 kg cukry i 100 ml wody. Po oczyszczeniu pędów z brązowych osłonek i opłukaniu ich, układa się je w słoju warstwami, przesypując cukrem oraz lekko ugniatając. Po kilku dniach dodaje się wodę i dobrze miesza. Słój powinien być przykryty ściereczką. Tak osłonięty może być pozostawiony w ciepłe miejsce np. na parapecie. Po tygodniu syrop jest gotowy. Odcedza się go wówczas przez gazę, dobrze wyciskając pędy sosny. Słoiczki z cennym syropem, po szczelnym zamknięciu nakrywką, przechowuje się w lodówce. W czasie infekcji sok należy pić trzy razy dziennie po łyżce stołowej.
Syrop z buraka ćwikłowego
Nawet dzieci lubią smak domowego syropu z buraka ćwikłowego. Ma on właściwości wykrztuśnie i łagodzące chrypkę. Dodatkowo jest doskonałym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Aby go wykonać, należy obrać i pokroić w drobną kostkę dużego buraka ćwikłowego. Następnie zasypuje się go czterema łyżkami cukru. Składniki umieszcza się w szklanym lub ceramicznym naczyniu i po przykryciu odstawia na dobę w ciepłym miejscu. Potem wystarczy już tylko przecedź i przelej do ciemnej butelki. Syrop z buraka warto pić trzy razy dziennie po łyżce stołowej. Źródło zdjęcia: http://www.we-dwoje.pl
Zobacz też:
Domowe sposoby na przeziębienie
Skuteczne sposoby na chrypkę
Naturalne metody na katar