Sprawdzone domowe sposoby na wszystko to blog, w którym znajdziesz sposoby na codzienne problemy
RSS

Domowe syropy na kaszel

Nasze babcie chętnie sięgały po domowe specyfiki w walce z infekcjami. Własnoręcznie przygotowywały lecznicze mikstury zwalczające objawy przeziębienia. Do dnia dzisiejszego często wykorzystuje się naturalne surowce do sporządzania skutecznych medykamentów. Znane są liczne domowe sposoby na syrop przeciwkaszlowy. Ich receptury mogą być z powodzeniem modyfikowane. Przedstawiamy kilka najchętniej wybieranych przepisów na syropy wykrztuśne. Wiele z nich warto wykonać w okresie zwiększonej podatności na zachorowanie, aby były zawsze w pogotowiu. Można je przechowywać w lodówce, co wydłuży ich termin przydatności do spożycia.


Syrop z cebuli
Cebula dzięki właściwościom bakteriobójczym jest powszechnie stosowana w kuracjach podczas infekcji górnych dróg oddechowych. Syrop cebulowy szczególnie poleca się przy suchym, męczącym kaszlu. Rozrzedza on wydzielinę i ułatwia jej odkrztuszanie. Aby go przygotować, wystarczy pokroić w cienkie plastry trzy cebule, ułożyć je słoiku i przesypać trzema łyżkami cukru. Następnie zakręca się słoik nakrywką i czeka, aż po kilku godzinach cebula zacznie puszczać sok. Sok można wówczas przelać do ciemnego, szklanego naczynia. Najlepiej pić syrop od trzech do pięciu razy dziennie po łyżce stołowej.

Syrop z czosnku i grejpfruta
Czosnek to kolejny produkt bardzo ceniony w medycynie naturalnej. Spożywanie czosnku wskazane jest nie tylko w czasie przeziębienia, lecz również jako środek zapobiegawczy infekcjom, wzmacniający odporność. Syrop z czosnku można dawkować przy mokrym i suchym kaszlu. Działa też przeciwzapalnie. Łatwo go samemu wykonać. Na początku dziesięć obranych ząbków czosnku należy zmiażdżyć w prasce. Następnie dodać sok z czterech wyciśniętych różowych grejpfrutów i cztery łyżki miodu. Tak przygotowany roztwór odstawia się na kilka godzin w zamkniętym słoiku w lodówce. Można go później przecedzić, ale jeśli nie przeszkadza nam konsystencja, to w takiej postaci jest gotowy do spożycia. W okresie infekcji zaleca się profilaktyczne picie syropu po łyżce stołowej raz na dobę, najlepiej po kolacji. Aby zwalczać objawy kaszlu, warto spożywać syrop dwa razy dziennie po łyżce stołowej.

Syrop z sosny
Pachnący lasem syrop z sosny od lat doceniany jest z uwagi na bogactwo witaminy C oraz kojące działanie przy kaszlu, chrypce i bólu gardła. Aby przygotować syrop, potrzebne są młode pędy sosny tzw. smreczki. Ważne, by były lepkie od żywicy i miały długość nie większą nić 10cm. Najlepiej zrywać je na początku maja. Do wykonania domowego syropu stosuje się proporcje: 1 kg młodych pędów na 1 kg cukry i 100 ml wody. Po oczyszczeniu pędów z brązowych osłonek i opłukaniu ich, układa się je w słoju warstwami, przesypując cukrem oraz lekko ugniatając. Po kilku dniach dodaje się wodę i dobrze miesza. Słój powinien być przykryty ściereczką. Tak osłonięty może być pozostawiony w ciepłe miejsce np. na parapecie. Po tygodniu syrop jest gotowy. Odcedza się go wówczas przez gazę, dobrze wyciskając pędy sosny. Słoiczki z cennym syropem, po szczelnym zamknięciu nakrywką, przechowuje się w lodówce. W czasie infekcji sok należy pić trzy razy dziennie po łyżce stołowej.

Syrop z buraka ćwikłowego
Nawet dzieci lubią smak domowego syropu z buraka ćwikłowego. Ma on właściwości wykrztuśnie i łagodzące chrypkę. Dodatkowo jest doskonałym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Aby go wykonać, należy obrać i pokroić w drobną kostkę dużego buraka ćwikłowego. Następnie zasypuje się go czterema łyżkami cukru. Składniki umieszcza się w szklanym lub ceramicznym naczyniu i po przykryciu odstawia na dobę w ciepłym miejscu. Potem wystarczy już tylko przecedź i przelej do ciemnej butelki. Syrop z buraka warto pić trzy razy dziennie po łyżce stołowej. Źródło zdjęcia: http://www.we-dwoje.pl


Zobacz też:
Domowe sposoby na przeziębienie
Skuteczne sposoby na chrypkę
Naturalne metody na katar